Thursday, May 21, 2009

Ziua Internaţională a Familiei în Moldova ” PREGĂTIREA CĂTRE O CĂSĂTORIE DURABILĂ”

Asociaţia Filantropică IRFF ONLUS, Pretura Centru, Federaţia Familiilor pentru Unificare şi Pace în Lume din Moldova în parteneriat cu: Instituţiile de învăţământ au organizat la 15 mai 2009 masă rotundă dedicată Zilei Internaţionale a Familiei. Evenimentul sa desfăşurat sub genericul „Omenirea este o familie”
tema fiind ” PREGĂTIREA CĂTRE O CĂSĂTORIE DURABILĂ
Notiţe de la seminar
Pregătindu-se de căsătorie tinerii în primul rând, ar trebui să se gândească serios la dezvoltarea unei moralităţi individuale înalte, să fie gata de a-şi asuma responsabilitatea şi de a se consacra toată viaţa. În afară de aceasta, este necesar de a-şi dezvolta stima faţă de sexul opus. Sunt momente în viaţa noastră de zi cu zi unde se întâmplă zile frumoase şi triste dar noi constant ar trebui să fim gata de aceste momente cum sar spune că viaţa noastră se află în mînele noastre. Tipul premărgător căsătoriei este nespus de preţios, însă, în timpurile noastre, oare mulţi tineri şi tinere se pregătesc activ de viitoarea căsătorie? Deseori oamenii se căsătoresc din întâmplare, fâră o pregătire conştientă. Căsătorindu-se cu uşurinţă, oamenii divorţează la fel de uşor. Aceasta se întâmplă deseori în zilele noastre. Pregătirea de căsătorie ne obligă să ştim ce este respectul faţă de părinţi, care presupune stimă şi ascultare. Astfel învăţăm să fim responsabili şi devotaţi, să respectăm tradiţiile culturale-faţă ce consolidează căsătoria. Aceasta te va învăţa să respecţi ţi să apreciezi părinţii şi rudele soţului.
O bună pregătire către căsătorie este educarea capacităţii de a fi prieten adevărat, căci soţul sau soţia dumneavoastră trebuie să vă fie cel mai bun prieten. E foarte bine când înaintea căsătoriei aţi avut mulţi prieteni cu caractere variate. Deseori avem tendinţa de a comunica cu oameni ce se aseamănă cu noi. În felul acesta ne limităm posibilitatea de a creşte şi a ne dezvolta. În perioada de pregătire către căsătorie e foarte important să prietenim cu diferiţi oameni, cu diferite caractere, mai maturi sau mai tineri, bărbaţi şi
femei; aceasta ar contribui la dezvoltarea inimii noastre. În afară de căsătorie şi familie, unul din scopurile vieţii este de a învăţa să iubim, îndeosebi pe cei ce se deosebesc de noi.
DRAGOSTEA
În lumea contemporană se vorbeşte despre acea că nouă ne place mai mult să primim dragoste decât să dăm. Ne deranjează mult faptul dacă suntem iubiţi de alţii sau nu. Dacă nu primim dragoste, îi simţim lipsa foarte repede. Dar ne gândim noi cum dezvoltăm capacitatea de a iubi pe alţii? După cum ne spune Fromm, noi suntem siguri că să iubeşti nu e dificil, pur şi simplu e complicat de a găsi omul potrivit pentru dragostea noastră. Dar problema principală este în noi, în incapacitatea noastră de a iubi. Dragostea, viaţa şi genealogia sunt laturi importante ale existenţei umane care-şi iau începutul, direcţia şi valoarea din unirea a doi oameni prin căsătorie. Căsătoria stă la baza civilizaţiei, este fundamental ordinii publice, a dezvoltării continue şi sigure. Căsătoria este exprimarea devotamentului reciproc, a fidelităţii şi încrederii bărbatului şi femeii, formează condiţiile în care poate să crească şi să se dezvolte dragostea adevărată. Dragostea este forţa sub influenţa căreia doi sau mai mulţi indivizi devin un tot întreg. Atingerea unităţii cu altcineva este necesitatea noastră profundă. La baza unităţi pot sta necesităţile spirituale sau fizice şi ea se poate dezvolta atât de interesant, cât şi din egoism, Dragostea dintre soţ şi soţie creşte odată cu apariţia copiilor. Copilul este veriga de legătură dintre părinţi. Dragostea faţă de copil îi face pe părinţi să se îngrijoreze nu numai de situaţia familiei lor, ci şi a societăţii, a ţării în care trăiesc. Oamenii se întristează când află că nu pot avea copii, deoarece atunci ei nu pot încheia cercul relaţiilor. Dacă aţi văzut vreodată o pasăre hrănindu-şi puii, înseamnă că aţi urmărit manifestarea suprema a dragostei. Urmărindu-vă copiii, educându-i şi îngrijindu-i, vă cultivaţi puterea dragostei ce se ascunde în persoana d-stră.
Principala responsabilitate a fiecărui din noi este de a deveni omul dragostei adevărate. Trebuie să devenim oameni cu adevărat liberi şi recunoscători pentru libertatea de a iubi şi de a ne orienta dragostea.

Programul seminarului a fost constituit din discursurile invitaţilor speciali:
Otilia Stamatin, doctor în psihologie, conferenţiar universitar, U.P.S. «Ion Creangă», Ambasador al Păcii
„Ziua Internaţională a Familiei”
Sabina Nadejdin, preşedintele FFUPLM “ Pregătirea pentru căsătorie“
Inga Zmuncila, magistru in psihologie “Iubirea”
Nicolae Cirpala, Director Executiv al AF “IRFF ONLUS” “Beneficiile voluntariatului pentru tineri”
Takahiko Sigeura, voluntar la AIERM “Voluntariatul - calea spre crearea unei familii trainice”

Alina Matei

No comments: